FINALEN 2015

mepoMiddle East Peace Orchestra

Årets ValbyTaler slutter med et brag af en koncert med Middle East Peace Orchestra i Timotheuskirken,

ValbyTaler 2015 med overskriften “10 år efter” har i år haft fokus på den diskussion af ytringsfrihed, demokrati og religions kritik, som blev udløst af Muhammedkrisen i 2005.

De indbudte foredragsholdere har blandt andet undersøgt religionernes forhold i det moderne, samfund og betydningen af tolerance, demokrati og fredelig sameksistens.

På den baggrund synes det oplagt, at vi afslutter årets talerække med en koncert med Middle East Peace Orchestra, som bygger på idéen om at skabe fred mellem mennesker ved hjælp af musikken.

Orkesteret blev grundlagt af Henrik Goldschmidt tilbage i 2003 og har siden spillet i alt fra flygtningelejre og skoler til store europæiske koncertsale.

Udover at være oboist i Det Kongelige Kapel er Henrik Goldschmidt en markant skikkelse på den danske musikscene og en ildsjæl ud over det sædvanlige. Foruden Middle East Peace Orchestra, driver han også Goldschmidts Akademi, der er en gratis musikskole på Nørrebro for muslimske, jødiske og kristne børn.

Det musikalske fredsprojekt, Middle East Peace Orchestra, opstod ud fra hans håb om at kunne bidrage til fred og forsoning ikke mindst på baggrund af de fastlåste konflikter i Mellemøsten. Inden orkesterets etablering lå en lang proces, hvor Henrik Goldschmidt søgte efter dygtige musikere med forskellig religiøs og kulturel baggrund.

Orkesteret skulle bygge på et seriøst, kunstnerisk grundlag, hvor Mellemøstens parter var repræsenteret af professionelle, engagerede kunstnere, som også besad det nødvendige mod til at optræde sammen.

Alle musikere i orkesteret er derfor håndplukkede og hører til blandt de førende på deres instrumenter. De har desuden alle sammen viljen og lysten til at gå ind i hinandens musikalske kultur og lære hinandens musik at kende.

Resultatet er en musikalsk smeltedigel af mellemøstlig musik med et velgørende og anderledes udtryk, som bygger bro mellem kulturer og mennesker og samles i en ny, unik klang båret af et fælles håb om fred.

Musikken favner alt fra jødisk klezmer til mellemøstlig makam, og musikerne kommer fra mange forskellige kulturelle baggrunde. Der bliver sunget på arabisk, hebræisk, jiddisch og dansk med musik af både Henrik Goldschmidt, Anders Singh Vesterdahl og mellemøstlige komponister som brødrene Assi og Mansour Rahbani.

Middle East Peace Orchestra har gennem årene besøgt både små og store spillesteder og festivaler i hele verden for at sprede det musikalske budskab om fred og samhørighed på tværs af modsætninger og nationale grænser. De er alle steder blevet modtaget med stor begejstring af både publikum og anmeldere.

Fotograf: Frederik Flach