FINALEN 2014

Krigslarm og ”Elverskud” – en tidsrejse til 1864

Matilde Wallevik
Matilde Wallevik

Kirkerne i Valby og Kultur Valby runder 150-året for nederlaget i 1864 af med en tidsrejse tilbage til det skæbnesvangre år.  Skuespiller Carl-Christian Riestra, der spiller soldaten Einar i TV-serien ”1864”, læser en ung soldats brev fra kamppladsen til familien i København. I København, langt væk fra krigens larm og gru, kan familien have dulmet sin frygt og bekymring ved at lytte til Niels W. Gades ballade for soli, kor og orkester, ”Elverskud”.

Elverskud er et typisk eksempel på guldalderens sværmen for skovmystik, interessen for de gamle folkeviser og den særlige ”nordiske tone”, som optog Gade meget. Værket blev uropført i 1854 og har dermed ingen direkte forbindelse til krigen i 1864, men det blev hurtigt meget populært og blev opført 184 gange inden Gades død i 1890, så musikken og fortællingen har siddet dybt i mange mennesker i tiden omkring 1864.

Den er bygget på den gamle folkevise om hr. Oluf, der står lige foran sit bryllup, men er draget af den sorthårede og forvovne elverdatter. Han rider trods sin mors advarsler ud i skoven, men da han finder elverdatteren, tør han alligevel ikke indlade sig med hende, hun forbander ham, og han vender syg og udmattet hjem og dør næste morgen. Moralen er, at unge mænd skal holde sig fra den farlige Elverhøj.

Ved koncerten i Timotheuskirken bliver Elverskud sunget og spillet af Valby Faurékor og –orkester.  

Bestil din billet i dag